A konyha a család legfontosabb közösségi tere ezért az új konyha kialakítása előtt elengedhetetlen a tervezés.
Lényeges felmérni azt, hogy mi az amit szeretnétek és mi az ami fontos nektek egy konyhában.
1. Egysoros konyha:
Egyszerű elrendezés és helytakarékosság jellemzi. Érdemes kihasználni a teret és a felső szekrényeket minél magasabbra emelni (akár a mennyezetig). A főzőlapot és a sütőt középre, a hűtőszekrényt és a mosogatót pedig a két szélére érdemes elhelyezni, így a szélétől mindkét oldalon marad egy-egy üres pultrész az előkészítésnek.
2. Kétsoros konyha:
Ez esetben a konyha két sor szekrényből áll, melyek egymással szemben vannak. Mivel sarokszekrények nincsenek benne, így költséghatékonyabb megoldású ez a konstrukció. Szükség szerint-ha van kamraszekrény- azt érdemes valamelyik szélére tenni. Fontos, hogy “munkaterület” csak az egyik fal mentén legyen, így megelőzhetőek a családi “karambolok”.
3. “L” alakú konyha
Kis és nagy konyhákhoz is praktikus elrendezési lehetőséget nyújt. A sarokszekrény sok mindent “elnyel”, érdemes beépíteni. Itt már egy hosszabb egybefüggő pult részt is kialakíthatsz a főzés előkészületeihez.