A konyha alakzata avagy milyen formájú legyen a konyhám?

A konyha a család legfontosabb közösségi tere ezért az új konyha kialakítása előtt elengedhetetlen a tervezés.
Lényeges felmérni azt, hogy mi az amit szeretnétek és mi az ami fontos nektek egy konyhában.
 
1. Egysoros konyha: 
Egyszerű elrendezés és helytakarékosság jellemzi. Érdemes kihasználni a teret és a felső szekrényeket minél magasabbra emelni (akár a mennyezetig). A főzőlapot és a sütőt középre, a hűtőszekrényt és a mosogatót pedig a két szélére érdemes elhelyezni, így a szélétől mindkét oldalon marad egy-egy üres pultrész az előkészítésnek.
 
 
2. Kétsoros konyha:
Ez esetben a konyha két sor szekrényből áll, melyek egymással szemben vannak. Mivel sarokszekrények nincsenek benne, így költséghatékonyabb megoldású ez a konstrukció. Szükség szerint-ha van kamraszekrény- azt érdemes valamelyik szélére tenni. Fontos, hogy “munkaterület” csak az egyik fal mentén legyen, így megelőzhetőek a családi “karambolok”.
 
3. “L” alakú konyha
Kis és nagy konyhákhoz is praktikus elrendezési lehetőséget nyújt. A sarokszekrény sok mindent “elnyel”, érdemes beépíteni. Itt már egy hosszabb egybefüggő pult részt is kialakíthatsz a főzés előkészületeihez. 
 
 

 

4.”U” alakú konyha
Az U alakú konyha három szomszédos fal mentén kialakított szekrénysorból áll. Rengeteg tárolóhelyet biztosít, a zárt szekrények mellett nyitott polcokat, falipaneleket is érdemes kialakítani benne. Méretéből adódóan általában a család több tagja is tevékenykedhet egyszerre gond nélkül az ilyen alakú konyhában.
 
 
5. Félsziget konyha 
A félsziget konyha esetében az egyik konyhapult a falból vagy a konyhai szekrénysorból nyúlik ki. A félsziget praktikus megoldás ételkészítésre, vagy étkezésre is egyaránt olyan helyeken ahol helyszűke miatt sziget kialakítására nincs lehetőség.
 
6. Konyha, sziget kialakítással
Egyre népszerűbb a nyitott terű házakban és lakásokban. A helyiség közepére kerül általában a sziget. Funkcionálhat előkészítőként és étkező pultként is. Nagyságától függően a főzőfelületet is bele lehet építeni, így a főzéskor szinte mindent kézközelbe lehet tenni. Egy dekoratív világítás pedig feldobja az egész teret.